Den populära E-sporten

E-sport har blivit ett fenomen som allt fler engageras i, både genom att själva delta och att vara åskådare vid matcherna. Med e-sport menas sport som utförs på datorer eller spelkonsoler, där man spelar och tävlar mot andra spelare. För att kunna vara med och spela så ska du spela mot andra spelare antingen över internet, via ett och samma nätverk eller vid en och samma spelmaskin.

1024px-World_Cyber_Games,_Singapore,_2005Att samlas och tillsammans spela olika datorspel på ett gemensamt nätverk är något som många spelare gör. Man brukar kalla detta för att LAN:a och namnet kommer ifrån ordet Local Area Network, som innebär ett lokalt nätverk där flera datorer kan kopplas ihop med varandra. Idag finns det stora anordnade LAN som man kan åka på runt om i världen och även i Sverige finns det flera väl värda att nämna. Dreamhack är ett av de mest kända och här samlas varje år tusentals spelare för att tillsammans spela olika spel. Under detta stora LAN brukar olika turneringar anordnas där man kan vara med och tävla i till exempel Guitar Hero och Call of Duty.  Under Dreamhack 2012 sattes ett världsrekord i det största LAN-partyt någonsin då hela 12 757 datorer var kopplade till samma nätverk.

Begreppet e-sport har funnits sedan slutet av 90-talet, då allt fler människor fann ett intresse i att spela datorspel tillsammans. Det spel som sägs ha startat e-sporten är Starcraft och i just detta spel finn det idag en mängd olika stora turneringar med stora summor pengar i prispotten.

Vid större mästerskap brukar matcherna livesändas över nätet så att den som vill kan se det som händer i realtid. Runt om i världen har det till och med dykt upp så kallade Barcrafts, som är en slags sportbar där man kan titta på just e-sport.

Ett annat spel som blivit allt mer populärt att utöva just över nätet är casinospel av olika slag. Dessa kan man idag spela hos en mängd olika spelbolag och det kan som nybörjare vara svårt att veta var man ska börja någonstans. På spelbolag.nu kan du som tur är hitta bra information om flera av de största spelbolagen på nätet.